Založ si blog

Ako privatizujú Poliaci?

Zaujal ma článok z 22 augusta o tom ako si FNM bude vyberať privatizačného poradcu na predaj 17 autobusových spoločností.

Ako privatizácia prebieha v okolitých krajinách?

Zoberme si Poľsko – aukcia a transparentný tender je tam samozrejmosťou už pár rokov (www.msp.gov.pl).

Napríklad, keď už hovoríme o autobusových spoločnostiach a transparentnosti takto je to s detailami v Poľsku, kde je okrem iných tendrov, vyhlásený aj tender na 85% podiel v miestnej autobusovej firme.

Dňa 19 augusta 2011, ministerstvo privatizácie v Poľsku vyhlásilo privatizáciu podniku PKS Dzierzoniow SA (http://pks.dzierzoniow.pl/). Štát chce cez aukčný proces predať 263,500 akcií za PLN 2,898,500, čo je okolo 692,788 EUR a táto suma tvorí počiatočnú cenu od ktorej záujemcovia začnú o danný podnik súťažiť. Záujemcovia majú čas do 8.septembra podať prihlášku do tendru, a aukcia sa uskutoční 13.septembra 2011 o 10 hod.

Dúfajme, že budúci poradcovia FNM, ktorí nebudú určite lacní, zabezpečia, že konečne budeme vedieť, kto, kde, ako, kedy, a hlavne za koľko kúpil majetok štátu. Veď nech si nový majiteľ počína sto krát lepšie než štát.

Je toto čas, kedy sme sa mi Slováci už konečne dočkali jednoduchej transparentnosti zo strany štátu pri privatizácii?

 

Penta? Politici? Warhol?

09.02.2012

Nie je ľahké zarobiť peniaze. Je to umenie. Spomeňme si na Andyho Warhola – a jeho útlu knižku – Making Money, kde sa otvorene priznáva k láske ku peniazom. A taktiež aj známy citát: Making money is art and working is art and good business is the best art. (Zarobiť peniaze je umenie a práca je umenie a dobrý biznis je najlepšie umenie.) V Európe je veľa podobných [...]

Kňaz si vypýtal 10 eur po spovedi od 85 ročnej chorej ženy , že vraj na benzín.

08.04.2011

Stráca Katolícka cirkev na Slovensku zdravý úsudok? Pozerám sa na veci z pohľadu človeka, ktorý podrobuje i cirkevné rozhodnutia analýze a kritike. Viem, že toto bežní veriaci nerobia. Aspoň nie do takej miery, aby sa sťažovali v blogu v Pravde. Som z malej dediny Michalová pri Brezne. Nedávno bola naša dedina aj s ďalším územím začlenená do Rožňavskej [...]

Ako putujú peniaze

18.05.2010

Na Kórejskej burze bolo v piatok zverejné, že kórejská firma Ace & Partners Corp, registovaná v Incheone v Južnej Kórei, ktorá vyrába a predáva elektronické zariadenia používané v mobilných komunikačných základňových staniciach, prevzala Britskú firmu Axis Network Technology Ltd z Aylesbury v grófstve Buckinghamshire, Anglicko. Kórejci zaplatili za firmu dohromady [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 16261x
Priemerná čítanosť článkov: 2323x

Autor blogu

Odkazy