Založ si blog

Penta? Politici? Warhol?

dollar sign

čo dostali politici za kalné vody

Nie je ľahké zarobiť peniaze. Je to umenie. Spomeňme si na Andyho Warhola – a jeho útlu knižku – Making Money, kde sa otvorene priznáva k láske ku peniazom. A taktiež aj známy citát: Making money is art and working is art and good business is the best art. (Zarobiť peniaze je umenie a práca je umenie a dobrý biznis je najlepšie umenie.)

V Európe je veľa podobných firiem ako Penta. Tieto firmy zväčša investujú do stredných a malých firiem tak, že za nové finančné prostriedky, ktoré im poskytnú získajú podiel vo firme.

Možno ste si položili otázku, skade majú tieto firmy prostriedky – inštitúcie, súkromé osoby sa spoja a investujú, aby zarobili viac ako úroky v banke.

Penta a ďalšie tkz. private equity firmy rozumenjú do najmenších podrobností ako firmy fungujú a majú jasný investičný zámer.

Penta nie je výnimka. Je zložité presadiť sa, oni to dokázali v mnohých prípadoch a riadia veľa prosperujúcich firiem. To, že sa podniku darí a prosperuje, to nie je vopred naprogamované, na tom treba pracovať. Jedna vec je kúpiť podnik a druhá je úspešne ho riadiť a zveľadiť. To je umenie.

To, že Penta bola tam, keď sa jednalo o privatizácii podnikov nie je prekvapujúce. Neboli by ste mali záujem, ak by ste mali peniaze?

Politici určujú procesy a úkony podľa ktorých sa privatizuje.

Všimnime si Poliakov sú asi v transaprentnosti najlepší – otvorené konkurzy, jasné pravidlá. Pozrite napríklad aj na Srbov – tí znova začali privatizovať a opäť jasné pravidlá, verejne dostupné všetkým.

Na privatizáciu potrebujete peniaze, Penta by vyhrala v nohých prípadoch, lebo mala peniaze, aj keby bol proces otvorený a prehľadný. Na druhej strane, možno bolo viac možností, napr. iný kupec, prípadne sa dali možno využiť i iné formy – napriklad odpredaj lukratívnych firiem cez kótovanie na burze, viacerí z nás sa mohli úspešne podieľať na privatizácii. (Koľko bolo vydaných akcií formou realizácie prvotnej verejnej ponuky – IPO, na burze v Bratislave?)

Z faktov sa dá jedine usúdiť to, že je veľmi nejasné ako sa privatizovalo.

Pozerajúc sa z tohoto zorného uhla na diskusiu pána Dzurindu a spol. o tom ako si zvýšiť volebný profil – drzosť.

Snáď by sme očakávali sľuby od politikov o tom ako budú transparentní.

Teda – Penta? Politici? Warhol?

Warhol by asi potľapkal Pentu po pleci a povedal im – You are a shrewd business./Ste šikovná firma./

Predsa nemôžeme vyniť toho čo lacno nakúpil, ak lacno nakúpil. Fakt je ten, že nič nevieme, Andy. Sorry. Čakáme na gorilu.

 

 

 

 

Ako privatizujú Poliaci?

22.08.2011

Zaujal ma článok z 22 augusta o tom ako si FNM bude vyberať privatizačného poradcu na predaj 17 autobusových spoločností. Ako privatizácia prebieha v okolitých krajinách? Zoberme si Poľsko – aukcia a transparentný tender je tam samozrejmosťou už pár rokov (www.msp.gov.pl). Napríklad, keď už hovoríme o autobusových spoločnostiach a transparentnosti takto je to s [...]

Kňaz si vypýtal 10 eur po spovedi od 85 ročnej chorej ženy , že vraj na benzín.

08.04.2011

Stráca Katolícka cirkev na Slovensku zdravý úsudok? Pozerám sa na veci z pohľadu človeka, ktorý podrobuje i cirkevné rozhodnutia analýze a kritike. Viem, že toto bežní veriaci nerobia. Aspoň nie do takej miery, aby sa sťažovali v blogu v Pravde. Som z malej dediny Michalová pri Brezne. Nedávno bola naša dedina aj s ďalším územím začlenená do Rožňavskej [...]

Ako putujú peniaze

18.05.2010

Na Kórejskej burze bolo v piatok zverejné, že kórejská firma Ace & Partners Corp, registovaná v Incheone v Južnej Kórei, ktorá vyrába a predáva elektronické zariadenia používané v mobilných komunikačných základňových staniciach, prevzala Britskú firmu Axis Network Technology Ltd z Aylesbury v grófstve Buckinghamshire, Anglicko. Kórejci zaplatili za firmu dohromady [...]

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 16022x
Priemerná čítanosť článkov: 2289x

Autor blogu

Odkazy